DE NEDERLANDSE MIEREN nlmieren.nl
HOME- SITEMAP
RODE BOSMIEREN VOGELVRIJ
 
ZONNEN
 


De nieuwe natuurwet, die in 2017 in werking is getreden, beschermt alleen nog tot een groot publiek aansprekende dieren: bepaalde vogels, zoogdieren, reptielen, kikkers, slangen, vlinders en wat de kevers betreft: het vliegend hert. Waarom deze dieren? Omdat er gelobbyd is door de organisaties die deze dieren koesteren. Een overweging kan ook zijn geweest dat het gemakkelijker is om een knobbelzwaan te beschermen dan een kruipend beestje op zes poten. Maar waarom bijvoorbeeld de veldmuis een beschermde soort is geworden is een raadsel.

Als een jager een groene specht schiet, is hij strafbaar. Maar als iemand het voedsel van de groene specht, rode bosmieren, vernietigd, is hij onschuldig. Het gevolg is dan wel dat de groene specht verdwijnt.

We doen er nog een schepje bovenop: de vogelvrij verklaarde rode bosmier is in Europa een van de eerste diersoorten die een beschermde status kreeg. Al sinds 1724! Dat is niet zo maar. Toen al had men in de gaten dat rode bosmieren een belangrijke rol spelen in bosecosystemen. Die rol was zo duidelijk zichtbaar, dat natuur- en bosbeheerders op grote schaal bosmieren gingen uitzetten in bosmierarme bossen. Dit gebeurde in heel Europa! Introductie van bevers, pimpernelblauwtjes en wisenten stellen hierbij, qua omvang, niets voor.

Kennelijk zijn de samenstellers van de nieuwe natuurwet niet van zulke essentiƫle verbanden in de natuur op de hoogte. Misschien denkt de wetgever dat rode bosmieren geen bescherming behoeven. Een misverstand! In de tot eind 2016 werkende Flora- en faunawet, waarin de rode bosmier een beschermde status genoot, hielden natuurbeheerders rekening met rode bosmieren. De rode bosmier is niet voor niets zo vooruit gegaan.

Er is een gedragscode natuurbeheer. Natuurbeheerorganisaties hebben daarin vastgelegd hoe ze beschermde diersoorten moeten ontzien in gevallen dat er in het natuurgebied werkzaamheden moeten plaatsvinden. De rode bosmier wordt in vele gevallen in een dergelijke gedragscode opgenomen.

Meer over de rol van rode bosmieren: zie sitemap.

Bronnen:
Boer P 2015. Mieren van de Benelux. Stichting Jeugdbondsuitgeverij, 's Graveland. 184pp.


 
 

bosmierkoepel

   
   
   
   
   

 

Peter Boer; laatste update: 06.06.2019