DE NEDERLANDSE MIEREN nlmieren.nl
 
 
HOME - SITEMAP
 
  BRIEVEN VAN MENSEN MET MIERENOVERLAST  
 

 

Om gek van te worden, die mieren en die mierenbestrijders…

In februari 2020 kreeg ik de volgende brief van iemand die last had van Mediterrane draaigatjes, een mierensoort die pas sinds enkele jaren explosief in Nederland is toegenomen en veel overlast veroorzaakt.

We wonen hier sinds 2016 en hebben veel last van mieren. In de tuin, onder het terras en bestrating… overal. Het is een vrijstaand huis. Alle huismiddelen hebben we gebruikt. Niets werkt. We hebben zelfs een ‘mierenbestrijdingsabonnement’ gehad, tot deze bestrijder failliet ging. We hadden ondertussen gezien wat deze bestrijder gebruikt en hebben het middel gekocht en zijn zelf aan de slag gegaan. We dachten redelijk succesvol. De mieren waren in ieder geval buiten het huis gebleven. Tot nu, januari 2020.
In de keuken en het aansluitende washok. Bij spleten tussen muren en vloer, bij de gaten rondom waterleidingen onder de keuken kastjes en de vloerverwarmingsunit. De gaten hebben we dichtgemaakt met beton, maar de mieren kwamen een paar dagen later uit een ander klein gaatje weer tevoorschijn. Muren hebben we opengemaakt om te kijken of ze tussen de isolatie zitten. Niets gevonden.
Via het kruipluik onder de vloer gekeken. Zonder succes. Uiteindelijk wat ‘gebakken holle vloer elementen’ kapot gehakt om in de kanalen (de holten in de elementen) te kunnen kijken. En daar zaten ze dus, in de kanalen. Om er bij te kunnen moet er gehakt worden. Dat hebben we met een aantal gedaan en daarin Ficam W poeder verstoven.


Commentaar van mij: In de eerste plaats is Ficam W is een zeer giftige stof die inmiddels is verboden. In de tweede plaats: Met dit middel verjaag je de mieren, een deel gaat dood, de rest vlucht naar andere ruimten. Het gevolg is dan dat de bestrijding grotere ellende teweegbrengt. In de derde plaats blijkt dat de hele buurt waar de briefschrijver woont al vele jaren ‘vergeven’ is met deze Mediterrane draaigatjes. De enige oplossing in dit soort gevallen is dat een instantie de bestrijding coördineert in overleg met gemeente en/of bewonersvereniging en/of wooncoöperatie, en dat alle bewoners mee moeten werken. Als ook maar een huiseigenaar/huurder weigert mee te werken is een succesvolle bestrijding zinloos.

Een andere (ingekorte) brief betreft overlast van de doodgewone wegmier. De meest voorkomende mier in Nederland en rondom vrijwel ieder huis aan te treffen.

Al twee zomers hebben we veel overlast van mieren. Ze komen in colonnes naar binnen via de keukendeur en het kozijn naast de keukendeur. Wat we al geprobeerd hebben om de mieren te bestrijden: krijtstrepen, babypoeder, schoonmaakazijn, spiritus, citroensap, koffiedik, kaneel, mengsel van gist en poedersuiker, Bayer mieren buitenshuis knock-out gietvloeistof (na één uur zou je geen mier meer moeten zien, maar dit overleven ze gewoon), Ecostyle mierenpoeder (te gieten en te strooien), vapona strooipoeder, vapona dubbele lokdozen, Magical pen van AliExpress (een krijtje met gif, over de getrokken streep lopen ze niet), koperdraad en koperen munten (ze lopen er gewoon overheen). De laatste dagen spuit ik met Edialux spray. Dit houdt ze één etmaal buiten, maar vervolgens breken ze ook hier weer doorheen.

Mijn commentaar: Wegmieren komen vooral in huizen als daar iets voor ze te halen valt. Vooral in het vroege voorjaar zijn ze vanuit het nest (dat zich meestal buiten bevindt) naar alle richtingen aan het uitzwermen om na te gaan waar ze het gemakkelijkst aan voedsel kunnen komen. Het is zaak om het de eerste mieren goed moeilijk te maken. Bijvoorbeeld door de route naar binnen dagelijks voor hen onaantrekkelijk te maken. De mieren raken in de war als ‘de geur van het juiste pad’ door ons wordt verontreinigd met groene zeep of een ander schoonmaakmiddel. Verder is het van belang dat er binnen niets te halen valt.
Het gebruikte middel Edialux spray bevat de giftige stof acetamiprid, een neonicotinoïden. Neonicotinoïden zijn berucht vanwege de bijensterfte.

Nog een (sterk ingekorte) brief van iemand die last heeft van wegmieren.

Het begon voor Pinksteren. Ons huis heeft de meterkast in het midden van de woning. Toen ik daar de schuifdeur open deed, zag ik een berg zand en allemaal actieve mieren. Ik heb daar gif in gestrooid (gekocht bij Action). Weg leek het probleem. Een paar dagen later kwamen ze aan de andere kant van de ruimte een meter verderop omhoog. Toen ook daar gif gestrooid.
Een week later kwamen ze aan de andere kant van de muur omhoog, achter en onder de plint vandaan. Maar nu ook honderden, en duizenden vliegende mieren. Ik zoog ze allemaal op en strooide weer met gif en zette lokdoosjes (van Action) neer. Daarna duurde het twee weken en kwamen ze door de kledingkast ernaast omhoog.
Toen een bestrijder gebeld. Hij heeft toen Imidasect Ants gespoten. Ik betaalde €70.
Een week later kwamen er mieren onder de plant van de keuken vandaan. De bestrijder gebeld. Hij gaf geen garantie op het bestrijden van mieren. Hij deelde mee dat het effect best nog wel even langer kon duren.
Maar later kwamen ze in de woonkamer omhoog bij een plint die we eerst hadden dichtgekit.


Mijn commentaar: De bewoner van bovengenoemd huis heeft vloerverwarming. Daar zijn mieren gek op. Vaak is er ook isolatie aangebracht, ideale plek om nesten in te bouwen. De vergifspuit acties hebben als effect gehad dat de mieren steeds naar andere plekken verhuisden en nu op steeds andere plaatsen in de woning werden aangetroffen. Bestrijding van mieren in ruimtes onder de vloer met vloerverwarming is na genoeg onmogelijk. De enige oplossing is het plaatsen van lokdoosjes op plaatsen waar de mieren onder de vloer vandaan komen. Vervang ze elke drie weken. Het effect is matig tot slecht. Het effect zal mogelijk pas na vele maanden zichtbaar zijn. Let wel. Het effect van mierenlokdoosjes is het grootst in de maanden april t/m juli. Daarna helpt het nauwelijks meer, omdat de wegmieren dan minder actief worden. Dus juich niet te vroeg als je in augustus bijna geen mieren meer ziet.
Tenslotte over het gebruikte middel Imidasect Ants (en vergelijkbare middelen). Dit middel werkt uitstekend bij het bestrijden van enkele exotische plaagmieren, zoals spookdraaigatjes en Argentijnse mieren, maar niet tegen inlandse mieren zoals de wegmier.

Ik kreeg een brief van iemand  die last bleek te hebben van boommieren.

De mieren zitten al een aantal maanden in huis, waarschijnlijk in de spouwmuur. Ze komen tevoorschijn door de kieren langs de kozijnen. Intussen hebben we er al een professionele bestrijder bij gehad, hij geeft aan dat het mogelijk om glanzende houtmieren gaat. Ongeveer op de plek waar de mieren zitten hebben we lekkage gehad (lood van de kachelschoorsteen). Het water liep over de isolatieplaten, die op zich goed tegen water bestand zijn, maar er zitten houten panlatten op. De lekkage is intussen al 3 weken verholpen, maar de mieren blijven komen. De bestrijder heeft tweemaal poeder met insecticide in de spouwmuur gespoten, ook via een geboord gaatje in de buitenmuur. Daarna is het ongeveer een week rustig, daarna komen de mieren weer. De mieren komen niet naar binnen. De bestrijder gaf aan dat, wanneer het om de glanzende houtmier gaat, hij dit niet kan bestrijden omdat dit veel te ingrijpend is. Hij gaf ook aan dat de mieren waarschijnlijk een plek in de tuin hebben waar ze ook wonen en waar ze ’s nachts naar toe lopen (houtwal met stobben van afgezaagde bomen). Gisteravond heb ik een aantal keren rond het huis gelopen, maar ik kon nergens wandelende mieren ontdekken.

Mijn reactie was dat de bestrijder niet goed heeft gekeken. Het ging niet om de glanzende houtmier, maar om boommieren. Ze kwamen bovendien ook niet buiten zoals de bestrijder suggereerde. Ik adviseerde om de aangetaste balken en aangetaste isolatiematerialen te vervangen. Dat werd weliswaar gedaan maar kennelijk was het nest niet aangetroffen. Een jaar later kwam het volgende bericht.

Helaas is het weer zo ver. Vijf ongediertebestrijders, mensen van de gemeente en andere specialisten verder... Na het slopen/vervangen van onze douchecabine, gaten boren in onze muren en andere sloop- en breek werkzaamheden, zijn ze er weer, de boommieren. 
Zoals voorheen en gewoonlijk weer op de gebruikelijke plek. 

Het punt in dit geval is, dat van boommieren in huis vaak niets wordt gemerkt, totdat ze gaan uitvliegen. Dit moet een signaal zijn, dat er ergens een nest zit en dat dat weer een aanwijzing is dat er een bouwkundig probleem is, namelijk verrotte balken en/of aangetaste isolatie. Als het nest niet gevonden kan worden, is er nog een oplossing, namelijk het vinden van de boom waarin de mieren luizen melken. Die boom bevindt zich buiten het huis. Door die boom te verwijderen is de voedselbron afgesneden. Afhankelijk van de situatie rond het huis is het overigens best mogelijk dat de mieren op zoek gaan naar een andere boom. Bijkomend probleem is dat boommieren uitermate schuw zijn en zich zodanig gedragen dat ze buiten nauwelijks opvallen.



 

 

 
Peter Boer: 01.04.2020