DE NEDERLANDSE MIEREN nlmieren.nl
 
 
HOME - SITEMAP
 
  DE TIEN MEEST GESTELDE VRAGEN  
 

 

Het betreft hier alleen Nederlandse mieren!

  1. Hoe oud wordt een mier?
    Werkstermieren worden ouder dan bijen en wespen. Een wegmierwerkster kan enkele jaren oud worden, een bosmierwerkster wel zes jaar.
    Mannetjesmieren leven na het uitvliegen slechts een paar dagen.
    Mierenkoninginnen behoren tot de oudjes onder de insecten. Ze kunnen ouder worden dan honden en katten. De oudst bekende mierenkoningin, een wegmier, leefde 28,7 jaar. Een boomslankmierkoningin (van 4 mm) werd 20 jaar. Een leeftijd van 15-20 jaar voor rode bosmierkoninginnen schijnt vrij gewoon te zijn.

  2. Kunnen mieren steken?
    Knoopmieren en oermieren hebben een angel. Zij kunnen dus steken. Meestal zullen we daar niets van merken. Doodeenvoudig omdat onze huid te dik is. Mensen kunnen wel eens last hebben van de steken van gewone steekmieren.
    Schubmieren, zoals wegmieren en bosmieren kunnen niet steken. Toch beweren velen van wel. Dat zit zo: deze mieren bijten, en spuiten tegelijkertijd mierenzuur op het bijtplekje. Dat is au! Maar geen steek.

  3. Hoeveel mieren leven er in een mierennest?
    In een enkele jaren oud mierennest leven 80-200 mieren (slankmieren bijvoorbeeld), 500-10.000 (wegmieren en steekmieren bijvoorbeeld), 5000-100.000 (bijvoorbeeld schaduwmieren, gele weidemieren en glanzende houtmieren) tot 30.000-1.000.000 (rode bosmieren).
    Een mierenkolonie kan uit verschillende mierennesten bestaan. De mieren uit deze nesten zijn alle ‘familie’ van elkaar, zijn niet agressief ten opzichte van elkaar en zijn niet strikt gebonden aan een van de nesten.

  4. Wat is de algemeenste mier?
    De wegmier is de meest algemene mier van Nederland. Direct gevolgd door de gewone steekmier.

  5. Zijn mieren schadelijk?
    Schadelijk in economische zin zijn mieren niet. Er is dan ook geen controle op mieren tussen geimporteerde planten door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, terwijl er wel gecontroleerd wordt op bijvoorbeeld bladluizen, tripsen, kevers en mijten.
    Mieren kunnen echter zo hinderlijk zijn dat bestrijding noodzakelijk is. Dat kan aardig in de papieren lopen.
    Sommige mieren kunnen in huis schade aanrichten door hout aan te tasten (min of meer vergelijkbaar met schade door boktorren). Echter, het hout waar de mieren in zitten, is vrijwel altijd in slechte staat voordat de mieren er zich in vestigen.

  6. Kan ik zelf mieren bestrijden en hoe doe ik dat dan?
    In de meeste gevallen bestaat bestrijden uit: de oorzaak wegnemen waardoor mieren last veroorzaken. Bestrijding is erg afhankelijk van de mierensoort waar het om gaat en de grootte van het mierenvolk. Mierenlokdoosjes en mierenpoeder of korrels kunnen een oplossing zijn. Grote mierenkolonies worden er echter niet door uitgeroeid. Klik hier voor meer informatie.

  7. Is het verstandig om een professionele mierenbestrijder in de arm te nemen?
    Professionele mierenbestrijders bestaan niet. Mensen die dit wel doen zijn professionele plaagdierbestrijders, waar ook mieren onder vallen. Hun kennis van mieren is beperkt. Klik hier voor meer informatie.

  8. Wat eten mieren?
    De meeste mieren leven samen met luizen, bladluizen en wortelluizen. Je kunt ze beschouwen als melk en slachtvee voor de mieren. Daarnaast hebben mieren eiwitten nodig en die worden verkregen door allerlei diertjes buit te maken. Ze zijn daar niet kieskeurig in. Ook worden stukjes vlees van dode diertjes en dieren afgeknipt om te worden verorberd.

  9. Zijn mieren nuttig?
    Ja! Ze eten veel ‘schadelijke’ insecten, ze houden de bodem luchtig, zodat planten daar voordeel van hebben, ze verspreiden vele plantenzaden, ze spelen een belangrijke rol in alle land-ecosystemen. Zie de sitemap voor uitgebreide informatie over dit onderwerp, of een korte samenvatting daarvan.

  10. Wat zijn de vijanden van mieren?
    De grootste vijand van de mier is de mens. In allerlei opzichten. Zelfs allerlei vormen van natuurbeheer kunnen nadelig voor mieren uitpakken.
    Als we de mens wegdenken, dan zijn er een aantal miereneters, waarvan de groene specht de bekendste is.
    Een andere belangrijke 'vijand' zijn mieren van een andere soort. Op elke vierkante meter grond (in tuinen, wegbermen, natuurgebieden, enzovoorts) leven namelijk mieren. Hier woedt een continue strijd om ruimte.

 

 

 

 

 
laatste update: 21.07.2014